Het orgel

Het orgel heeft een naam gekregen uit de familietraditie en heet “De Koning”.

Bijna uniek in Nederland is dit Hofbauer Draaiorgel, bouwjaar 2004. Het is geheel nieuw en is uitgerust met een percussie van 5 instrumenten en een xylofoon, van een heel octaaf. Het mechaniek van ’t orgel wordt aangestuurd door midifiles, waardoor een grote hoeveelheid aan muziekrollen overbodig wordt, terwijl het toch een heus draaiorgel is. De liedjes zijn naar wens af te spelen zonder dat er een grote pauze tussen valt. Er behoeven geen rollen of boeken gewisseld te worden.

Het orgel heeft een digitaal opslagsysteem, de Micro-box 2000. Dit systeem is ontworpen door orgelbouwer Hofbauer. Deze uitvinding maakt het mogelijk om honderden liedjes op te slaan in de vorm van midifiles. Het toepassen van digitale techniek heeft het grote voordeel, dat ik nu ook verzoeknummers kan laten horen, omdat ik ze kan programmeren in het orgel. Ik heb een keuzemogelijkheid uit 500 nummers. Het geluid van het orgel kan gedempt worden, zodat een optreden binnen in een zaal ook mogelijk is. Verder heeft het orgel een tweede register, hierdoor krijgt het een lieflijke klank. Voorop zit een aapje wat het extra leuk maakt voor de kleintjes.

Dit orgel is een replica van de oude Berlijnse Leierkast en het evenbeeld van een Harmonipan van Bacigalupo. Het orgel heeft totaal 70 pijpen.

  • Zang: 1-ste register met 23 violine pijpen, gedekt.
  • 2de register met 23 houten pijpen, gedekt (in en uit te schakelen).
  • Accompagnement: 10 houten pijpen, gedekt.
  • Bas: 4 grondbassen, hout, gedekt.